IŽIMAČA

U Beravci ižimača ima,

Neka dođe, koga to zanima!

 

Audio

 

Zlatna jesen u ravničarskoj Slavoniji puna je slatkih plodova, a jabuka je kraljica među njima. Kada se iz tih slatkih jabuka iscijedi - "ižima" još slađi jabukov mošt, časti i veselja može biti.

Stoga Beravčani i pjevaju:

Diko moja u Beravce dođi,

Na pogaču i na "Ižimaču"!

 

Audio

 

"Ižimača"- Beravčani nazvaše i svoju veliku folklornu manifestaciju, koja se već dvadesetčetiri puta održala u ovom šokačkom selu, udaljenom četrdeset kilometara od Slavonskog Broda, sjedišta Županije.

 

Godine 1978. u Beravcima je na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja, u organizaciji KUD-a "Ivan Goran Kovačić" na obiteljsko gospodarstvu gospodina Ilije Eskeričića, priređena prva "Beravačka jabukovača i smotra folklora" do danas poznata pod imenom "Ižimača", jedinstvena smotra folklora u Hrvatskoj.

 

Okosnicu ove priredbe čini prikaz "ižimanja"- cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi "ižimači" koju okreću konji. "Ižimača" ili "moštara", sastoji se iz dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač- "točak" koji drobni voće, a pokreće ga par konja koji tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi - "ižima mošt".

 

Povorka 1. "Ižimače" - 30.9.1978. g.

Ižimanje na 1. "Ižimači" - g. Ilija Eskeričić

Prešanje jabuka

Slatki mošt mogao se piti odmah, ili se od njega pekla rakija. Od jabuka "divljaka" pustilo se da mošt prokisne u ocat- "sirće", koje se upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.

 

Istovremeno sa Smotrom rastao je u Beravcima i mali etno park, smješten u centru sela iza Crkve sv. Duha. Tu je na lijepoj zelenoj površini smještena "ižimača" , žitnica- "ambar", "vanjska peć" za pečenje kruha i postavljen drveni "đeram"  za izvlačenje vode iz bunara. Tako je tu nastelo seosko dvorište s pripadajućim gospodarskim zgradama.

 

Prospekt Turističke zajednice o Etno-parku "Ižimača" možete pogledati ovdje.

Etno – park "Ižimača" može se razgledati svakodnevno, a samo jednom godišnje on oživi mnoštvom posjetitelja i izvođača programa, kada se održava folklorna manifestacija "Ižimača" na koju dolaze kulturni-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. To je uvijek druge nedjelje u mjesecu rujnu.

 

Program "Ižimače" sastoji se od povorke KUD-ova kroz selo, a u povorci je i konjska zaprega s kolima natovarenim jabukama koje će se "ižimati". Dolaskom u etno - park zaigra sigurno najveće kolo u Slavoniji. Zatim se demonstrira rad "ižimače", drobi voće i cijedi jabukov mošt, koji se može odmah i kušati, te potom slijedi nastup KUD-ova na ljetnoj pozornici. Tako prođe jedno ugodno nedjeljno poslijepodne. Beravčanima je dan „“Ižimače“ postao drugi „kirvaj“, kada im dolaze gosti sa svih strana.

Dođite i vi u Beravce na 35. "Ižimaču"

u subotu, 10. rujna 2016.

© 2010 Beravci - Design & development by Sklad